A robotok köztünk élnek

Olyan sok helyről lehet hallani, hogy idővel robotok helyettesítik majd az emberi munkaerőt. Szerintem ez közelebb van, mint gondolnánk. Átvitt értelemben véleményem szerint már meg is történt. Nap, mint nap azt tapasztalom, hogy az emberek nem használják az eszüket, valahogy elfelejtenek gondolkodni. Válaszolnak egy emailre, de ha abban az emailben volt csatolmány, azt megnézik, amit írtál az emailben, azt már nem olvassák el. Olyan dolgokat is 4-5,vagy még több email-váltással lehet elintézni, amit egyetlennel meg lehetett volna oldani, ha elolvassa, amit írtál neki. Mivel nem olvasta el, csak mint egy robot megnyitotta a csatolva küldött filet, sokkal több időbe került elintézni, mint amennyit valójában rá kellett volna fordítani. És mindenhonnan azt hallani, hogy "nincs időm semmire". Lehet, hogy azért, mert nem használod az eszed és ezért úszol el az idővel folyton?

Vagy például azt is tapasztalom, hogy az emberek csak és kizárólag azt csinálják,amit mondanak nekik, egy kicsivel sem többet. Nem jut eszükbe, hogy ha nem jön a takarítónő, legalább a szemetet vigyék le pénteken, hogy ne büdösödjön ott egész hétvégén. Mivel senki nem mondta nekik, nem teszik meg. Nem az a feladatuk. Vagy éppen, ha nem mondod nekik, hogy ha végzett a dolgával, segítsen a másiknak, képes lefolyni a székről unalmában, de magától eszébe nem jutna. Pedig tudja, hogy neked olyan sok dolgod van,hogy azt sem tudod minek állj neki. De mentségére legyen mondva, nem mondtad neki konkrétan, hogy segítsen! 

Személyes véleményem, hogy ehhez nagyban hozzájárulnak a technikai kütyük, amik körülvesznek minket. A GPS megmondja merre menjünk, ezért nem is figyeljük az utat, csak azt, amit mond, így harmadszor sem találunk oda nélküle.
Vagy néha a homlokomra csapok, hogy "Úristen! Az 5x5-öt számológéppel számoltam ki!" Miért? Mert könnyebb volt abban a pillanatban rákattintani, mint egy pillanatra elgondolkodni. Robot módjára csináltam a dolgom és nem jutottam el addig sem, hogy rájöjjek,ehhez nem kell számológép.
Aztán ott vannak az okostelefonok, amik figyelmeztetnek mindenre. Sőt! Bizonyos közösségi oldalak addig értesítgetnek az ismerősöd szülinapjáról, míg nem írsz neki egy Happy Birthday-t. De ha megkérdezik, fogalmad sincs róla mikor van a szülinapja. A legtöbb ismerősömét én sem tudom. Gondolhatod, miért is jegyezzem meg,ha a úgyis figyelmeztetnek rá? Így szépen lassan elfelejtjük használni az eszünket. Az eszünket, ami arra lett kitalálva, hogy gondolkodjunk vele. Hogy új dolgokat találjunk, hogy megkönnyítsük a saját vagy éppen mások életét. 

Annyi film szól arról, hogy az emberi faj átalakult valami mutánssá és ezért el kellett barikádozni tőlük a még egészségeseket. Nem lehetséges, hogy azok csak ki lettek sarkítva és valójában nem is vagyunk ettől olyan messze?

Remélem, hogy nincs igazam, de egyre jobban aggódom,hogy nagyon nem jó irányba tartunk.....


A kép forrása:
https://22zddr.deviantart.com/art/The-Droid-head-154895969


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések