Adok-kapok, avagy olvasni-, vagy betiltani való?



A szürke ötven árnyalata.

Tavaly azt hiszem ősszel hallottam először erről a könyvről rádióreklámban. Rákerestem a neten,hogy miről szól, de valahogy nem mozgatott meg. Azonban a kolleganőm mesélte, hogy kölcsönkapta és ezt olvassa és  nagyon tetszik neki. Múlt héten elhozta nekem.Soha nem olvastam ki ilyen vastag könyvet, ezt azonban nem bírom letenni, így pár nap alatt végeztem vele.

A neten lehet találni rengeteg a könyvvel kapcsolatos cikket. Mostanában inkább arról,hogy betiltották, kirúgtak egy tanárnőt  a könyv miatt, stb. Az biztos, hogy megosztó könyv, de ez általában mindennel így van,ami jó.

Amikor a kolleganőm mesélt róla, az volt  a véleményem,hogy tényleg nem tiniknek való. Most,hogy elolvastam,teljesen más a véleményem. Igen, tényleg nyers a stílusa, tényleg nagyon erotikus, sőt annál több is. Konkrétan le van írva minden szexuális együttlét, minden részletre kiterjedően. Úgy gondolom a mai világban a szex már abszolút nem tabu téma, sőt sajnos sok esetben túl korán nem az már. Ahogy a káromkodás sem idegen a fiataloktól. Semmi olyan nincs a könyvben, amiről manapság az internetnek köszönhetően ne tudhatnának. Ami miatt most billentyűzetet ragadtam, az egészen más. Szeretném ha a könyvet inkább arra használnák a szülők, tanárok bárki,hogy ráébresszék a tapasztalatlan, anyagi érdekeket szem előtt tartó fiatal lányokat arra,hogy milyen helyzetbe kerülhetnek.

Az alap sztori az,hogy van egy milliárdos fiatal, gyönyörű férfi, akinek különös szokása,hogy a szexben uralkodó akar lenni és a nőket alávetett szerepbe "kényszeríti". Azaz szabadon választhatják ezt,mivel erről korrekt, mindenre kiterjedő szerződést köt velük. Ráadásul az alávetett fél határain túl nem megy velük, bármikor kiszállhatnak.

A főszereplő lány, Ana még szűz,amikor találkozik Christiannal,aki elbűvöli őt azonnal. A lány teljesen átlagos anyagi helyzetben él, a fiú pedig dúsgazdag, milliárdos. Bármit megvehet, amit akar, sőt ezáltal bármit megtehet amit akar. És ezt ki is használja. Megvesz a lánynak mindent. Macbookot, Blackberryt, egy új Audit. Magánrepülővel, helikopterrel utaztatja, magánorvossal vizsgáltatja, a lánynak semmire nem kell költenie. Viszont ezért kemény dolgokat kell megtennie és elviselnie a fiútól.

Ez a dolog az,ami miatt úgy gondolom,hogy igenis el kell olvastatni a tinikkel. Miért gondolom így? Azért,mert a 21.században rengeteg olyat látni,hogy fiatal lányok a legszebb, legújabb kocsikkal járnak, mindig a legújabb telefon lóg a fülükön, műkörmük van, a frizurájuk mindig tökéletes, méregdrága ruhákban járnak, a vállukon márkás, a legújabb divatnak hódoló táska. Mi,akik ezt nem engedhetjük meg magunknak,csak csodálkozva nézzük,hogy ők ezt miből tudják megtenni?

Lehet,hogy olyan "kapcsolatban" élnek,amilyenben a könyvben szereplő Ana és Christian?
Sok tinédzser korú lánynak az az elképzelése a jövőről,hogy majd talál magának egy gazdag pasit,aki majd őt eltartja. Csak abba nem gondolnak bele,hogy ezért cserébe valamit adniuk kell a férfinak. Így működik a világ. Az,hogy valaki csak kapjon folyamatosan, a másik pedig adjon,ez így nem sokáig működik. A másiknak is adnia kell cserébe valamit.Ez a természet törvénye. A természet mindig egyensúlyra törekszik.

Sok esetben pedig azok a férfiak,akik ily módon tartják el ezeket a lányokat, olyan dolgokat követelnek meg tőlük, mint a könyvben szereplő Christian Anától.

Ezért szeretném minden lánynak a kezébe adni,hogy olvassa el és aztán beszélgetni vele róla. Biztos,hogy ő is más szemszögből nézi és értelmezi, mint egy felnőtt, aki már sokkal többet tapasztalt nála és kicsit mást olvas ki a könyvből.

Viszont mint mindenhez, ehhez is két ember kell. Szerintem minden anyának és lánynak meg kellene ezt tennie. Mindkettőjüknek el kellene olvasnia és aztán leülni egy este és megbeszélni ki mit olvasott ki belőle. Szerintem sokaknak segítségére lenne és talán meg lehetne változtatni egy kicsit ezt a világot.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések